26 марта


14:53

У Києві скасували анонсовану півторадобову комендантську годину. Перехід на “літній час” ще не скасовано

12:38

Україна переводить стрілки на годину вперед, у Києві - комендантська година на півтори доби

21 марта


12:42

21.03.2022 у Києві та області на півтори доби вводять "посилену" комендантську годину

15 марта


15:06

У Києві та області знову запроваджують комендантську годину на півтори доби

11 марта


17:53

Міноборони РБ: інформація про ракетний удар по білоруському селу - фейк. Проте вторгнення в Україну готується

16:31

Російські літаки зайшли з території України і нанесли вогневе ураження по населених пунктах у Білорусі

15:58

Міністр оборони України звертається до народу Білорусі

22 мая


12:44

Операція «Гірдон»: Гіркін усім задоволений, а Гордона вважає дурнем, мерзотником, майже го…доном

14 мая


15:42

Окупанти «ізолювали» у Донецьку обвинуваченого у справі МН17

17 сентября


12:33

Гончарук прокоментував свій коментар щодо ПриватБанку

10:18

Прем’єр Гончарук не виключає «компроміс» із Коломойським щодо ПриватБанку

09:12

«Слуги народу» пропонують змінити закон «Про столицю» і провести вибори мера Києва у грудні

08:58

Будинок колишньої глави Нацбанку Гонтаревої спалили

08:40

Дoба ООС: один наш військовий загинув, двох поранено

16 сентября


17:28

Після програного Зеленським парі чиновників міської ради Дніпра оголошено в розшук

17:07

Скасовано постанову Матіоса про «засекречення» декларацій військових прокурорів

12:55

І цього тижня Зеленський не зможе відібрати у Авакова Нацгвардію

12:23

Бюджет-2020 презентують нардепам у п’ятницю

12:11

Посольство США сподівається, що нова ЦВК буде не гірше той, що розігнав Зеленський

11:59

Богдан - о фракції «Слуга народу»: там є «божевільні, психічно хворі»

08:41

Доба ООС: поранено одного військовослужбовця

15 сентября


17:27

Рада отримала проект держбюджету-2020

09:03

Доба ООС: обстріли не припиняються

14 сентября


14:59

Зеленський наклав вето на Виборчий кодекс з відкритими списками

08:50

Доба ООС: поранено вісьмох наших військових

13 сентября


18:44

У Кремлі наполягають: спочатку фіксація «формули Штайнмайера» - потім «нормандська» зустріч

17:26

Для Коломойського відкрилося «хороше вікно»: крізь нього він бачить вихід із ситуації з ПриватБанком

16:52

Меру Дніпра не пробачили вигране у Зеленського парі: у міськраді обшук

13:58

Порошенко прийшов на допит до ДБР – ДБР прийшло з обшуком до банка Порошенка

13:34

Стало відомо, під приводом чого намагаються вилучити у ПриватБанку документи, «пов'язані з юридичним захистом банку»

ГРА В КЛАСИКУ

Безсмертна «Душечка»

Третя драбина у житті Тетяни Мокріді і Романа Безсмертного.


«Коли ми з Роман Безсмертний садили в селі гібіскуси, нам всі казали, що вони не виживуть в наших краях. Мабуть, на нашому подвір’ї таки тепло... І справа тут не в кліматі, а в погоді в домі…

- Да їх повно в Києві, обійдіть Червоний корпус університету і побачите».

(пост і коментар з Facebook Tetiana Mokridi, 12 серпня 2018 р.)

Недарма кажуть, що у кожного великого чоловіка десь є велика жінка (чи то на кухні, чи на драбині до горища, або ще десь на городі), котра у нього вірить і щодня й щоночі підштовхує на якісь вчинки. Мовляв, диви: той нікчема вже дурепу свою на Мальдівах купав, того блазня знов до телевізору запросили, а ти, коханий, навіть сміття з хати винести не в змозі… відчепись, спати хочу!

Тім більш, якщо твоя нова жінка працювала прес-секретарем у П’ятого (діючого) Президента країни і керувала прес-«секретаріатом» партії Третього Президента, знає усі їх вади і примхи, а ти, такий собі розумний, ще не президент. Чому?! Адже прес-секретаря свого вже маєш - й якого!..

«1 серпня. Розмова з Романом в машині після зустрічі в Одесі.

Я: «Ну, як враження?»

Роман: «Розумієш, Одеса - це копія ВЕЛИКОЇ УКРАЇНИ. Тут є все і всі. Мрію, щоб КОЖЕН УКРАЇНЕЦЬ ВИЗНАВ ПРАВО ІНШОГО БУТИ СОБОЮ».

P.S. Я як завжди все уважно слухаю і занотовую. Ну що з цим вже поробиш?

(нотатки і світлина з Facebook Тетяни Мокріді)

Чи ось це:

«17 серпня. Пройшло 18 років як я переїхала жити і працювати до Києва. Але приємно, що досі Вінниця пам‘ятає як я працювала журналісткою… Я працювала з багатьма політиками, дуже добре знаю цей фальшивий світ. Я не знаю ДВОХ Романів, я знаю одного. Роман Безсмертний щирий і вдома, і на людях».

Однією із переваг журналістики, особливо політичної, є те, що доводиться постійно спілкуватися з відвертими покидьками і моральними потворами. З часом на цьому огидному тлі починає вдаватися, що ти сама майже безгрішна, світла, щира і напрочуд розумна людина. А чоловік твій – взагалі янгол. Навіть попри те, що сам він – півжиття займається тією політикою. І на ньому не то що, як то кажуть, нема де пробу ставити - навіть для інтимного тату вільного місця не залишилось.

СХОДИНКА ДОГОРИ – ДВІ СХОДИНКИ ДОНИЗУ

В цьому році у житті Романа Безсмертного щось ворухнулось. Він почав писати листи, навіть надсилає їх до «Обкому», в яких розповідає, що і як треба зробити, щоб в країні запанували мир, любов, злагода і таке інше. Наприклад: «Президенту України доведеться ввести воєнний стан, заявив політик, віце-прем’єр-міністр (2005) Роман Безсмертний»... «В Україні має бути прийнята нова парламентська модель, заявив політик, віце-прем’єр-міністр (2005) Роман Безсмертний»… «Інститути держави мають служити людині, заявив політик, віце-прем’єр-міністр (2005) Роман Безсмертний»...

Згодом, зрозуміло, ми згадали: так, дійсно, був такий собі «віце-прем’єр 2005 року». Але було у житті Романа ще щось, окрім отих десяти місяців, про які всі забули, проте він їх згадує і нагадує так наполегливо? Адже це той самий Рома Безсмертний, якого, «коли йому виповнилося 7 років, батьки віддали до школи», про що було написано у одному з перших варіантів біографії тоді ще молодого (наприкінці минулого століття) кандидата у нардепи і над чим реготали тоді усі редакції Києва.

Як виявилось згодом, батьки не помилися із вибором, хлопчина спритно підіймався кар’єрними сходами. Що було до «помаранчевого уряду»-2005 і після нього? Та багато чого… Роман був у лавах таких партій (фракцій, коаліцій), як УРП, НДП, ПРП, НУ, вже у 2016-2017 – АПУ; депутат 4-х скликань Ради - з 29 років. Навіть до «Третьої української республіки» Луценка примудрився долучитися, - про що чомусь немає жодної згадки у Wiki-життєпису Романа. Але зрозуміти його можна: навіщо зайвий раз згадувати про ту «Третьяківську республику» та її головного спонсора – нардепа Олександра Третьякова, у кабінеті і приймальні якого на Саксаганського-119 так часто колись бовтався Роман Петрович?

А головне - пан Безсмертний протягом 5 років був представником президента Кучми у Верховної Раді – і яких років! Справа навіть не у «касетному скандалі», під час якого Роман вів себе як… втім, це всі пам’ятають, а Роман своєї поведінки і досі не соромиться. Він, мабуть, може й зараз повторити все те, що казав узимку 2001 року: «Не уявляю, щоб Моніка Левінські закликала американський народ до непокори і виводила людей на вулиці»… наводив аргументи на кшталт «я за гороскопом Скорпіон, народився у рік Змії, мені комфортно… Кучма – ліберал за переконаннями, а за гороскопом - Лев»

Згодом Роман сам приєднався до цих «монік» - і це йому прийшлося до смаку. Але після 2005 р. у кар’єрі Романа почались якісь гойдалки, що врешті-решт привело до того, що у травні 2018-го він оголосив себе майбутнім кандидатом у президенти. Все до того йшло.

СХОДИ КОХАННЯ

Найбільш повно love story Романа і Тетяни викладена у торічній телепередачі з циклу «Перші другі з Наташою Влащенко». Визнаємо: оті гламурно-відверті бесіди Наташі з подругами на особисто-жіночі теми – це блискуче: часом нудно, але завжди смішно. Навіть в жіночій перукарні такого не почуєш.

«Надзавдання» Наташі зрозуміло: затягти якусь «першу другу», бажано – стару знайому, до ефіру, завести бесіду «за життя», про те, що всі «козли» (хто-хто, а ми з тобою це добре знаємо, угу-угу), але твій – напрочуд порядний супермен! (у нашому випадку - «твій Роман Петрович завжди стильний, виглядає супер!»)… Подруга, звісно, «ведеться», втрачає пильність і верзе таке, що у телеглядача по закінченні передачі залишається одне лише питання: яким же йолопом треба бути, щоб з такою жити?

Отже, Петро Порошенко передав Тетяну, як приз, Вікторові Андрійовичу, вона почала працювати в команді «Нашої України». Тоді і спалахнула «магія, хімія» проміж Тетяною і Романом. Пан Безсмертний теж вже працював на опозиціонера Ющенка (був заступником голови штабу Ющенка Петра Порошенка) – але залишався при цьому представником президента Кучми у Раді (як там казала Тетяна? – «я дуже добре знаю цей фальшивий світ… Роман щирий» - оце влучно! Сам Роман Петрович теж, вочевидь, «не відчував дискомфорту», як він висловився у вище згаданому інтерв’ю).

І якось (цього тижня було уточнено – «це були парламентські вибори 2002 року»), в «якомусь маєтку у Донецької області», де перебував Віктор Андрійович і його команда, Тетяна і Роман зустрілися поглядами. Роман Петрович, згадує Тетяна, знав, що Віктор Андрійович дуже полюбляє устриці, тож пан Безсмертний примудрився «десь устриці купити» і особисто «відкривав їх на столі» (відповідальне і гідне завдання для заступника начштабу, погодьтеся). А тут «по сходах» йшла Тетяна, їхні очі… У цьому «сиропному» місці Наташа Влащенко трохи додала цинізму, мовляв, чоловіки люблять, коли жінка йде сходами: так їм зручніше заглядати під спідницю, навіть нагадала сцену із фільму «Службовий роман»…

Після цього тема «службового роману» розквітла – адже Тетяна була підлеглою Романа Петровича: а що казали колеги? Пліткували, «ха-ха-ги-ги»? А як це взагалі? Це ж тривало «не два й не три роки»? Це ж так складно, коли «ти вільна (тобто розлучена), твоєму синові вже 12 років» – і треба захомутати одруженого чоловіка, батька 13-річної доньки, – тим більш такого, наголосила Наташа, «дуже порядного чоловіка», як твій Роман Безсмертній!..

Так, було важко, відповідала Тетяна з сумом. А ще і у «помаранчевий команди» почались чвари, пом’янула й Юльку Володимирівну… Як відомо, все це закінчилось у 2007 році – напередодні дострокових виборів у Раду (цитуємо):

«Из центрального исполкома партии Народный союз «Наша Украина» (НСНУ) уволились около 15 сотрудников, в том числе 5 руководителей… Их оппоненты считают, что причина увольнения - недовольство членов исполкома своими местами в избирательном списке… Соратники Романа Безсмертного действительно заняли «непроходные» места в списке… Татьяна Мокриди (экс-руководитель информдепартамента НСНУ, член Нацсовета по вопросам телерадиовещания) - №164».

Важко уявити, що тоді відчувала Тетяна! Адже лише за рік до того вона була в іншому списку – як одна із впливових жінок України (за версією видання «Фокус») – і аж на 49-ой щаблині! Очолювала той реєстр, звісно, Юлька Володимирівна, проте Тетяна Мокріді обійшла на 6 (шість!) сходинок саму тодішню дружину тодішнього прем’єр-міністра – Люсю Янукович!.. Це так тоді вразило джентльменів нашої редакції, що вони присудили Люсі утешительный приз «Симпатии «Обкома» - «Наколотый апельсин».

Але для Тетяни у нас тоді ані апельсинів більш не знайшлося, ані беретів – а шкода. Після цього Тетяна, що називається, «покотилася». Дійшло до того, що вона ледь не сплуталася (в сенсі політичному) з молодим «космонавтом» Лесиком Довгим (кажуть, з подачі того ж Третьякова).

Минали роки… син Тетяни вже давно чекав повістку з військкомату… ось і президент країни змінився… Але Роман Петрович й досі поводив себе як дуже порядна і розумна людина, тобто – не поспішав одружуватися з Тетяною. Втім доля надала йому чудовий шанс «зробити ноги» - поїхати геть з країни, в якій переміг Янукович, до Мінська, послом України в РБ. Але «ноги зробила» Тетяна.

Вона, мабуть, згадала свій доленосний прохід по сходах донбаського маєтку – і вирішила спробувати ще раз цей безвідмовний прийом. Підступний шаг вдався: Тетяна, як вона розповіла Наташі у телеефірі, впала з якихось сходин (чи з драбини) і потрапила з переломом ноги до лікарні. Згодом у лікарні з’явився Роман, з квітами (не виключно, що й з апельсинами) и запропонував все одразу: і руку, і серце, і штамп у паспорті, і медовий подорож до Білорусі. Тому що не можна їхати працювати дипломатом за кордон разом з неофіційною коханкою.

Ну як такому принцу відмовиш?!..

ТРЕТІЙ КАНДИДАТ ТЕТЯНИ

У А.П. Чехова є таке знамените оповідання – «Душечка». На думку Льва Толстого, головна героїня «Душечки» – це такий же «вічний» (чи, як то кажуть, «безсмертний») образ, як Дон Кіхот і Гамлет. У «душечки» теж було три головних чоловіка у житті: театральний діяч, менеджер зі складу й ветеринар (сина ветеринара можна не рахувати). І уся особистість «душечки» розчинялась у житті, роботі і захопленнях цих чоловіків. Вона жила тільки їх проблемами і планами.

Цього літа особиста сторінка Тетяни у Facebook перетворилася на дзеркало повсякденного життя Романа, який теж став її третім «головним чоловіком», у певному сенсі, звісно - після Порошенка і Ющенка (першим її «законим» чоловіком теж припустимо знехтувати – його ніхто не знає).

(Тетяна намагається ще раз зловити «птаха щастя»: Роман вже позаду, голуб – ще попереду, Вінниця, серпень-2018)

До офіційного початку передвиборчих перегонів ще далеко, тому зараз подружжя веде таке собі напівсвітське життя: гастролює країною, наче Іво Бобул і Лілія Сандулеса, влаштовує «перформанси» на тему «Якої ми хочемо України» і «Чому я йду у Президенти», перевдягається, фотографується… Тетяна запевняє, що вони багато шуткують. Ось так, наприклад:

«1 серпня. Традиційна прогулянка після насиченого дня.

Почуття гумору нас з Роман Безсмертний не залишає. Одеса. Фото Oleksandr Kosariev.

P.S. Капітан дав приміряти кашкета».

Тут усе ясно: «В Пітере - піть», як співають, «в Одесі – шутіть». У цьому місті кожен турист – гуморист, як йому здається.

Але якби тільки в Одесі це свято гумору відбувалося! Так ні:

«10 серпня «Тільки вдома, на рідних вулицях, можна... згадувати пісню «позвони мне, позвони»... І зрозуміти, що це місце в Вінниці недарма в народі назвали Ліверпулем...

P.S. «Дуже важливо в сьогоднішньому житті мати почуття гумору інакше можна здуріти»,- каже Роман Безсмертний».

Мабуть, якесь смішне слово нашкрябав цвяхом у тій будці…

Але не тільки потішити мешканців цих чи інших міст своїм «почуттям гумору» намагаються Роман і Тетяна. Роман щодня щось «видає» - а Тетяна зразу ділиться його думками, вчинками й світлинами з читачами своєї сторінки. Наприклад: сьогодні, 19 серпня, Яблучний Спас – і Роман Петрович вже складає врожай у матусині долоні: «Ось ще одне яблуко, тож несіть, мамо, до церкви - та й не впустить по дорозі!»

(«повз них без гарного фотокадру не пройдеш», - коментує постановник цієї щирої урочистої композиції Т. Мокріді)

Взагалі Роман Петрович - це якийсь колодязь мудрощів з фонтаном:

- «Роман Безсмертний дуже організована людина в усьому… «Ми маємо справу з третім Президентом, який вчасно не приходить на роботу. Про який порядок можна говорити?»- сказав він в Одесі. Ця фраза шокувала одеситів»

Та ви шо?! «Обком» теж у шоці.

- «Роман порадив сьогоднішній владі після відставки зайнятися самоосвітою!»…

- «Чоловік косив з 7 ранку! Роман Безсмертний каже, що щасливий і поки косив ні про що не думав. Нарешті, забрала на обід. Сільський простий обід зі своїх продуктів - найсмачніший»

Нам завжди подобалися ці прості сільські гурмани: один уродженець колгоспу - поціновувач устриць, інший ті устриці сервірує.

- «Не втомлююсь дивуватися чоловікові. Романа «я не прочитаю» ніколи, він вміє вражати. Роман Безсмертний завжди щось читає. Цю книгу побачила в його руках вперше. Цитую розмову»…

- «Отаку фразу зарядив мій інтелігентний чоловік в прямому ефірі! Не очікувала... Але просто і зрозуміло. Роман Безсмертний: «Президенту США Дональду Трампу не впадло зустрічатися з лідером Північної Кореї Кім Чен Ином? Він іде на цю зустріч заради Великої Америки. А нашому Президенту під час війни впадло зустрітися з Президентом Путіним? Хлопців-заручників треба звільняти і війну припиняти»…

- «Психолог Юрій Котляревський про Безсмертного: «Сегодня мы видим человека, который ничего не украл, но в сегодняшней коррупционный системе - это скорее недостаток, а не достоинство. Ведь на выборах все будет куплено, мы это понимаем»…

Ці «дацзибао» від подружжя політтехнологів нескінчені, мов сходи, на яких вони зараз позують:

«…ЩО ТАКЕ «СВОБОДА СЛОВА», І ЧОМУ ЗА НЕЇ ВБИВАЮТЬ»

«Фейсбук»-подруги Тетяни цю рясну зливу натяків «просекли» відразу: «Якщо людина вміє побудувати красиву щасливу родину, то така людина зуміє побудувати щасливе життя людям Украіни!» - подібні «слогани» майже щодня залишають на fb-сторінці Тетяни вражені цим святом любові заради країни користувачки.

А яка ж «красива щаслива родина» без діточок? – спитає маркетолог. Не хвилюйтеся… спільні діти теж згодилися Тетяні і Романові в їх наполегливій праці саморекламування.

«31 липня, Kyiv: Дівчата навчилися читати і тепер у них питань ще більше. Інколи дуже важко на них відповідати. Але треба! Сьогодні діти намагалися зрозуміти, що таке «свобода слова» і чому за неї вбивають.... Так ми погуляли неподалік нашого будинку»

Декілька «лайків» і пара коментарів, а як же:

«- Маленькі, а вже дивляться в саму суть.

- Такі пояснення, точніше, спроби, і самому пояснювальникові дають немало інформації для роздумів».

З приводу цієї прогулянки біля пам’ятника загиблим журналістам в останнє повернемось до вже не раз згаданого інтерв’ю газеті «День» від 10 лютого 2001 року. Минуло всього декілька місяців з того часу, як у лісі під Таращею було знайдено понівечене тіло журналіста Георгія Гонгадзе, ще тривала у Києві акція «Україна без Кучми», а тодішній представник Кучми у парламенті Роман Безсмертний базікав – і «не відчував жодного дискомфорту»:

«Спроби влади контролювати ЗМІ - це нормальна позиція влади, вона завжди буде цього прагнути, адже завжди є бажання використовувати цього «цербера», або цю воду, яка чистить «авгієві конюшні», для того, щоб впливати на ситуацію. З іншого боку, я ще не зустрічав кореспондентської аудиторії, де б сиділи люди, старші за мене… для того, щоб логічно викласти інформацію, або, вибачте менi, «пудрити мозги», треба довго вчитися»…

На жаль, у відповідь на ці розлогі «роздуми» не пролунало питання, а саме: «Так звідкіля взятися тим «дорослим» журналістам? Чи то якогось старого «метра» знайшли під Таращею?»…

Георгій Гонгадзе, батько двох доньок-близнят, прожив всього 31 рік.

Роману Безсмертному у лютому 2001 р. було вже 35… «я ще не зустрічав кореспондентської аудиторії, де б сиділи люди, старші за мене»…

Зараз і у Романа теж з’явилися дві дівчинки-близнючки, вони вже навчилися читати і «намагаються зрозуміти»…

На фото Тетяни Мокріді - від того ж самого 31 липня 2018 року – саме їхні ніжки, зрозуміло.

Донькам Георгія Руслановича Гонгадзе у вересні 2000-го це взуття було б завеликим.


Роксолана ЦЬОМ

Версия для печати  Версия для печати

19 Августа 2018 11:38


 

 

Генпрокурор Луценко каже, що 31 травня врятував ціле місто. На яку нагороду він, на Вашу думку, за цей вчинок заслуговує?

Запрошення на чергове засідання РНБО України (6)

Обрання членом РНБО врятованого їм міста (16)

Дострокового присудження звання Генпрокурор-лейтенанта (22)

Повного зібрання підручників юридичного вишу (81)

Червоного диплома юриста з золотими літерами (9)

Медалі «Рятівник Третього Тисячоліття» (159)

Урочистого рукостискання від Зеленського (64)

Введите, пожалуйста, цифры с рисунка: