26 марта


14:53

У Києві скасували анонсовану півторадобову комендантську годину. Перехід на “літній час” ще не скасовано

12:38

Україна переводить стрілки на годину вперед, у Києві - комендантська година на півтори доби

21 марта


12:42

21.03.2022 у Києві та області на півтори доби вводять "посилену" комендантську годину

15 марта


15:06

У Києві та області знову запроваджують комендантську годину на півтори доби

11 марта


17:53

Міноборони РБ: інформація про ракетний удар по білоруському селу - фейк. Проте вторгнення в Україну готується

16:31

Російські літаки зайшли з території України і нанесли вогневе ураження по населених пунктах у Білорусі

15:58

Міністр оборони України звертається до народу Білорусі

22 мая


12:44

Операція «Гірдон»: Гіркін усім задоволений, а Гордона вважає дурнем, мерзотником, майже го…доном

14 мая


15:42

Окупанти «ізолювали» у Донецьку обвинуваченого у справі МН17

17 сентября


12:33

Гончарук прокоментував свій коментар щодо ПриватБанку

10:18

Прем’єр Гончарук не виключає «компроміс» із Коломойським щодо ПриватБанку

09:12

«Слуги народу» пропонують змінити закон «Про столицю» і провести вибори мера Києва у грудні

08:58

Будинок колишньої глави Нацбанку Гонтаревої спалили

08:40

Дoба ООС: один наш військовий загинув, двох поранено

16 сентября


17:28

Після програного Зеленським парі чиновників міської ради Дніпра оголошено в розшук

17:07

Скасовано постанову Матіоса про «засекречення» декларацій військових прокурорів

12:55

І цього тижня Зеленський не зможе відібрати у Авакова Нацгвардію

12:23

Бюджет-2020 презентують нардепам у п’ятницю

12:11

Посольство США сподівається, що нова ЦВК буде не гірше той, що розігнав Зеленський

11:59

Богдан - о фракції «Слуга народу»: там є «божевільні, психічно хворі»

08:41

Доба ООС: поранено одного військовослужбовця

15 сентября


17:27

Рада отримала проект держбюджету-2020

09:03

Доба ООС: обстріли не припиняються

14 сентября


14:59

Зеленський наклав вето на Виборчий кодекс з відкритими списками

08:50

Доба ООС: поранено вісьмох наших військових

13 сентября


18:44

У Кремлі наполягають: спочатку фіксація «формули Штайнмайера» - потім «нормандська» зустріч

17:26

Для Коломойського відкрилося «хороше вікно»: крізь нього він бачить вихід із ситуації з ПриватБанком

16:52

Меру Дніпра не пробачили вигране у Зеленського парі: у міськраді обшук

13:58

Порошенко прийшов на допит до ДБР – ДБР прийшло з обшуком до банка Порошенка

13:34

Стало відомо, під приводом чого намагаються вилучити у ПриватБанку документи, «пов'язані з юридичним захистом банку»

ТЕЛЕДЕБАТЫ

Ющенко ковырялся в носу, а Янукович доказал, что любой баобаб может быть «проффесором» экономики

Без картинок любой текст кажется скучным. Но только не этот. Читайте, анализируйте, выбирайте.


Вступне слово Януковича

Добрий вечір, шановні телеглядачі, добрий вечір, шановні виборці, дорогі друзі.

Я зараз прийшов тільки що з Кабінету міністрів на теледебати, і власне я всю передвиборчу кампанію, можна так мовити, провів на роботі, особливо першу її частину.

Я вагався, йти мені на теледебати, чи не йти, але коли отримав листи від вас, в яких ви звертались до мене, щоб я зустрівся з вами і розказав про свої думки, що я відчув за цей час своєї роботи в Кабінеті міністрів, під час передвиборчої кампанії, на зустрічах із вами, я прийняв рішення і прийшов сьогодні сказати вам правду, сказати дійсно те, що я хотів останнім часом сказати в очі всім громадянам України. Всьому нашому багатонаціональному українському народу.

Я нова людина тут в Києві, як кажуть, на верхніх етажах влади. Весь час я прожив і пропрацював у регіонах і весь час я думав, чому сталося так в нашій країні, що ми були сильною могутньою державою і в одну мить стали бідні.

І та тривога, яка була і ті іспити, які були за всі роки незалежності, вони не давали спокою, мабуть, жодній людині нашої країни. І ми пам’ятаємо, що ніхто з нас не очікував, що в 1991 році наша країна зупиниться в такому, і що наші громадяни в одну мить стануть бідними, а значить і залежними, і пригніченими людьми.

Я в ці часи працював керівником і я, також як і ви, був в такому становищі. Я весь час думав, що зробити, щоб сплатити зарплату працівникам підприємства, на якому я працював, що треба зробити, щоб заспокоїти людей, бо несподіванки у нас відбувались не щорічно, а сказав би, щоденно, і на жаль, все гірше і гірше.

Я добре розумію, що коли ви задавали питання під час зустрічей і на майданах і на підприємствах, в мене не завжди були відповіді. Тому що я працював, я шукав ці відповіді під час свої роботи, тобто, як вирішити питання і дійсно шукав питання і знаходив їх за ці 2 рок, які я працюю.

А цей термін вже виповниться 21 листопада я і моя команда дещо зробила як для держави, так і для суспільства, так і для людей.

Але я хотів сказати про ту стару владу, яка працювала всі ті роки незалежності, сказати про тих людей, які нас зробили бідними. Сказати про тих людей, які зараз знову рвуться до влади. Сказати про збанкрутілих урядовців, про збанкрутілих політиків, до яких ми вже не маємо довіри. Я про це все сьогодні скажу.

Скажу так, як, я вважаю, повинен сказати чесний громадянин, дивлячись вам в очі з повагою до людей, але принципово і чесно.

Майбутнє наше в наших руках, але від того як ми сьогодні подивимось на наше минуле, залежить наше майбутнє. Тому, шановні виборці, давайте послухаємо уважно, де все ж таки є правда.

І коли кажуть про мене, той бруд, який лився на мене весь час під час передвиборчої кампанії, я б хотів би щоб мої опоненти подивились з початку на себе - хто вони такі.

І в якості кого вони зараз виступають в нашій державі. Чи це є представники старої влади, які знов намагаються повернути до неї? Чи це люди, з якими ми вперше зустрілись у житті? Дякую за увагу і давайте будемо казати правду!

Вступне слово Ющенка

Дорогі співвітчизники, дорогі виборці, дорога громадо! Перш за все я б хотів всім без виключення подякувати за 31 жовтня.

За те, що ви 31 жовтня були унікальними громадянами цієї країни, за те що 75% прийшли на виборчі дільниці, за те, що ви показали, що ви не козли, що ви не бидло, що ви є громадяни, які мають право голосувати!

І в більшості речей ви здатні захистити свою позицію, право свого голосу.

Для мене, я б хотів звернутися без цензорів, без темників до речей, що стосуються моєї виборчої програми, чого я хочу досягти, які цілі перед собою і своїм урядом я ставлю.

Отож, я переконаний в одному - що українському народу набридло жити бідно, голодно і безправно.

Мені соромно, що у нас найнижча пенсія серед країн бувшого радянського союзу, що в нас найнижча заробітна плата, не тільки серед бувшого СРСР, але й Європи. Я переконаний, що немає вартості від нашої медицини і нашої освіти, безробіття і так далі.

Я переконаний, що так скаже будь-який чесний політик, незалежно - чи він відносить себе до влади, чи до так званих ізгоїв української політики.

Зміни – ось про що думають українці! Про це вони думають, про це українці говорять, це вони очікують від майбутнього президента.

Українці не просто хочуть змін, вони хочуть, щоб ці зміни були масштабними, вони хочуть, щоб ці зміни торкалися економіки політики, і лідерів нації!

Існує, на мій погляд, дві складові змін, про які я хочу сказати, які є стовпами моєї виборчої програми.

Мета цих змін від політики криз, яку дарує нам нинішній уряд (чи то зернова, чи то хлібна, чи то продовольча, чи то бензинова, зараз ми стоїмо напередодні напевно бюджетної кризи), повернутися від політики криз до економіки стабільного росту. Це завдання номер один!

На базі економіки стабільності, росту забезпечити нові робочі місця, достойну платню, обов'язкова умова – зберегти стабільними ціни.

Це я і мій уряд робили у 2001, це ми зробимо і зараз, і це є одна із сутей моєї виборчої програми.

Політичні зміни – це друга частина моєї програми.

Я не буду сьогодні говорити про так звану політичну реформу, яку проводить влада на протязі двох останніх років, мета якої не демократизувати моє суспільство, а залишити в своїх руках владу.

Я буду говорити про іншу складову політичних змін - про корупцію. Корупція, друзі, це не щось далеке, що стосується когось з урядовців, далеке від нас, яке раз на рік завітає у нашу чи іншу оселю.

Я переконаний, що для українців корупція – це те, що руйнує наше суспільство, нашу мораль, наше життя. Корупція поширена і люди прагнуть бачити кандидата, який запропонував би майбутнє без корупції і сам би був чесним!

Це дві точки опори моєї виборчої кампанії.

Я повторюю. Перше: робочі місця, зарплата, стабільні ціни. Друге: боротьба з корупцією на всіх рівнях.

Для мене це мета. Прозорість і довіра, закон український - це технологія її досягнення.

Ось чому сьогодні виникає конфлікт між прозорою політикою і політиканством. Це не конфлікт двох Вікторів – це конфлікт двох світоглядів, двох моралей. І вибір у нас дуже простий: або ми житимемо по поняттях, або ми житимемо як вільні люди!

СОЦІАЛЬНИЙ БЛОК ПИТАНЬ

Ющенко у своїй частині почав з того, що «влада нездатна розпорядитися народним національним багатством».

«Людина, яка їхала на роботу в адміністрацію президента на 5 моделі «жигулів», зараз вона входить до найбагатших людей Європи», - зазначив Ющенко.

За словами Ющенка, в Україні пенсія нижче ніж у Білорусії в 1,5 рази і у 2,5 рази ніж у Росії. «Вірмени і казахи мають зарплати вище ніж в Україні. Ми не говоритимемо про Польщу, де в 6,5 рази вище зарплата».

Ющенко запропонував «підняти руку тим чиновникам», які задоволені таким станом речей. За словами Ющенка, чесні чиновники так не зроблять.

Ющенко сказав, що Янукович декларує зростання середньої зарплати на 42%. «Я просив би всіх аналізувати, як змінилося життя українців».

«До приходу на престол Віктора Федоровича в 2002 на середню зарплату людина могла купити 36 кг свинини. Зараз - 22 кг. Телятина. Тоді за середню зарплату можна було купити 44 кг телятини. Зараз – 25 кг».

«Про сало і говорити нема чого. Зараз 25 кг на всю зарплату. До роботи цього уряду - 63 кг».

«Яйця – зараз за середню зарплату можна купити 140 штук яєць. Два роки тому 177 яєць».

Ющенко продовжив і перейшов до ціни на бензин і дизпаливо. «Зараз за середню зарплату можна купити 206 літрів бензину А-95. До роботи цього уряду – 260 літрів. Дизпаливо – тоді 354 літрів – а зараз 225 літрів».

«У мене запитання до Віктора Федоровича і його урядової команди – наскільки стандарти зарплати стали краще для пересічного українця? Де ж той ВВП, який можна на бутерброд намазати?»

Ющенко вважає, що «влада не зрозуміла однієї економічної азбуки»: політику економічного росту завжди повинен випереджати ріст зарплати, а також повинна утримуватися стабільність цін.

«З цим нинішній уряд і мій опонент не справилися», - сказав Ющенко.

Далі Ющенко торкнувся постанови уряду Януковича про підвищення пенсійного забезпечення. «Ідеться не про підвищення пенсії – а про разову пенсійну допомогу, яку розчерком пера можна скасувати».

«В проект бюджету на наступний рік на це підвищення пенсій немає коштів ні копійки!», - сказав Ющенко. «Пенсійному фонду рекомендується іти на ринок і брати позички».

«Я прошу виборців іти до пенсійного фонду просити про перерахунок пенсій. Відповідь чиновника буде – відмовити, бо пенсії не підвищувалися».

Ющенко сказав, що «щиро радий, що пенсіонери отримали більше» цього року. Він пообіцяв «законом» підняти пенсії.

За словами Ющенка, «на прихватизації» «Криворіжсталі» олігархи вкрали у кожного пенсіонера суму, яка щонайменше вдвічі перевищує розміри нинішньої надбавки».

Далі Ющенко навів порівняння бюджету 2004 року.

«10 мільйонів виділено на всю практичну медицину. І 99 мільйонів на лікарню «Феофанія» – для вищих чиновників. 74 млн. гривен на лікування туберкульозу – на ремонт адміністрації президента 80 млн.», - додав Ющенко.

«Україна в стані епідемії туберкульозу і СНІДУ. Це офіційне попередження Всесвітньої організації здоров'я. Мені соромно за таку економічну стабільність», - додав Ющенко.

Ющенко нагадав, що допомога при народженні дитини - 725 грн. «Мінімальні витрати відомі – 1 700 гривень, я батько, в мене є діти: каляска, памперси, які подорожчали з податків, дитяче харчування».

Ющенко нагадав про соціальні виплати, зроблені ним у 2000 році. Далі Ющенко пообіцяв у 2004 році мінімальний прожитковий мінімум у 432 гривні, а мінімальна пенсія буде прирівняна до прожиткового мінімуму.

Ющенко також пообіцяв повернення знецінених вкладів, зменшення терміну служби в армії до 12 місяців, введення безплатної медичної допомоги тощо.

Янукович

«Те, що ми зробили в соціальній політиці – складається з двох частин – ми повертали борги уряду і вирішували поточні питання», - сказав Янукович.

Він нагадав, що в Україні була заборгованість по зарплаті – «більше 2 млрд., по іншим соціальним виплатам – в том числі чорнобильцям, багатодітним сім'ям».

«Чому накопичилися борги? Тому що монетарна політика попередніх урядів стримувала стрімке зростання зарплати. Бо вигідно було тримати людей бідними, бо бідними завжди краще управляти», - сказав Янукович.

«Якщо повернуться до минулих часів, коли шановний пан Ющенко працював у НБУ, ми добре пам'ятаємо, як інфляція була 10 000%, і грошова реформа, коли у нас за одну ніч вкрали весь наш достаток. І в держави в тому числі. І прийде час – за це треба буде відповідати», - сказав Янукович.

«Я робитиму все, щоб повернути довіру людей до влади. Наша команда прийшла 2 роки тому. Я згоден з критикою, яка лунає і нам не все вдалося перевернути і знайти недоліки, які багато накопичувалися за ці роки».

«У цьому році ми виконали бюджет і тільки за рахунок перевиконання бюджету нам вдалося значно покращити нащі соціальні показники», - сказав Янукович.

Далі Янукович захотів відповісти на запитання, «які ви, шановні виборці, задаєте і що чуєте від пана Ющенка».

«Одноразова допомога при народженні складала в 2001 – 74 грн., зараз 720 грн., а в наступному році складає в два рази більше», - додав Янукович.

Янукович також сказав, що в 2001 були скасовані «льготи» військовослужбовцям – міліції, правоохоронцям. «Ми зараз відновлюємо ці льготи. Ми обов'язково це вже почали робити і в 2005 поновимо», - сказав Янукович.

Янукович також відповів на репліку Ющенка – «пенсії зараз вище ніж серед усіх країн СРСР».

Янукович відповів на слова Ющенка про те, що пенсії після виборів підвищено не буде:

«Якщо зараз лунають від опонентів слова, що ми зробимо крок назад… Мабуть, вони на всяк випадок готується не виконувати наше рішення. Це їм не вдасться і ми виконуватимемо кожне рішення, і ми не відступимо жодного кроку назад», - додав Янукович.

Він також пообіцяв у наступному році провести «диференціацію пенсії» і «пенсійну реформу».

ЕКОНОМІКА

Янукович

«Я доповідаю вам, що коли я і мій уряд починали працювати, економіка України знаходилась у дуже складному становищі. Більша кількість підприємств нашої держави були збитковими, на жаль. Як я раніше вже казав, казна була пустою, золотовалютні резерви Національного банку складали на рівні 4 млрд. доларів», - сказав Януковича.

Він додав, переплутавши валюту України із валютою США: «До речі при уряді пана Ющенка вони складали біля 2,5 млрд. гривень».

«Тому головне завдання, яке ми поставили перед собою – це дійсно підняття економіки держави, і на цьому підняття рівня жизні наших громадян. Як це нам вдалося зробити, ви всі були свідками і не тільки свідками, бо всі працездатні громадяни нашої держави працювали і робили цю економіку, за що я вам дуже вдячний», - сказав Янукович.

«Це більше ніж 22 млн. громадян працювали над цим результатом. Який результат в економіці ми мали в 2003 році, це підняття рівня ВВП, збільшення на 9,6%, у порівнянні із 2002 роком», - сказав Янукович.

І в цьому році ми маємо за 9 місяців результат 13,4 % рівень збільшення ВВП. Це кількісний показник. Що стосується якісних показників - ви знаєте, що економіка нашої держави експортно - орієнтована. Тому політика нашої держави складалась з 2 частин - це внутрішня економічна політика і зовнішня».

«У внутрішній політиці ми почали співпрацювати з об'єднаннями товаровиробників. Ця співпраця нам дала можливість відпрацювання спільних позицій щодо економіки. І ми домовились разом з парламентом, з цією конструктивною частиною парламенту, з якою співпрацював уряд, ми прийняли програму економічного розвитку в 2003 році, а в 2004 році ми про неї звітували в парламенті, і вона була затверджена з позитивним результатом».

«Тому саме наші спільні дії дають можливість прийняти необхідні законопроекти. Для того, щоб підняти рівень дохідності наших підприємств, ми знизили податок на прибуток до 15»%.

«Для того, щоб підняти рівень зарплати наших громадян, ми почали з собівартості продукції рахувати підняття заробітної плати, починаючи з великих підприємств промислових, мається на увазі в нашій державі і доходячи до сільськогосподарських підприємств. Бо коли ми починали над цим питанням працювати, у собівартості, наприклад сільськогосподарських підприємств заробітня плата складала близько 6»%.

«Зараз вона значно вже підвищена. Я хотів би сказати, що за цей час нам значно вдалось скоротити кількість збиткових підприємств. Кількість зараз збиткових підприємств в нашій державі трошкі більше 28%. А коли ми починали працювати кількість прибуткових підприємств складала 48»%.

«Був дуже великий бартер. Бартер – це тінізація економіки. Це тінь, в яку загнали ще в минулі часи попередні уряди, в тому числі, це була робота Нацбанку, який очолював шановний пан Ющенко», - сказав Янукович.

Ця репліка викликала обурення Ющенка. Він спробував зупинити Януковича, вставивши фразу: «Нацбанк має відношення до грошей».

«Нікуди не дінишся, тому що Національний банк як раз контролював хід коштів, і коли кошти відмиваються з тіньової економіки, це як раз обов’язок Національного банку це робити», - сказав Янукович.

«Тому, піднявши рівень економіки і рівень заробітної плати, ми зробили ту справу, на яку ми надіялись», - сказав Янукович.

«І ще одне з головних питань - це тінізація економіки. Нам вдалося за цей час значно скоротити, але ця робота ще триває. І буде тривати, ми ще не добралися до тих ділків, які сьогодні приховуючись під різними гаслами - в тому числі політичними - шукають можливості жити і далі в тіньовій економіці і заробляти кошти», - сказав Янукович.

«Тому, шановні телеглядачі, шановні виборці, я, закінчуючи це питання, хотів би сказати, що я вірю, що ми з вами разом здатні зробити ще набагато більше, ніж ми зробили. І це наш обов’язок - як перед нашим старшим поколінням, перед нашими учителями, які нас вчили, так і перед нашими дітьми, які сьогодні беруть з нас приклад».

Прослухавши програму свого опонента, Ющенко назвав її «не то економічним, не то політичним спічем».

На слова Януковича про те, як складно йому працювалося, Ющенко відповів «шановному опоненту»: «Ви ще не бачили смаленого вовка в своєму уряді».

«Коли ви прийняли український уряд у 2002 році, ви не казали, що ви нічого не прийняли. У 2002 році темпи економічного зростання, які йшли в тому числі до бюджетної кишені, вже, Віктор Федорович, були 8,2»%.

«У 1999 році крім мінус 4%, чотирьох мільярдів боргів, які мою країну поставили перед дефолтом і 250 корумпованих постанов я від цієї влади нічого не отримав», - нагадав Ющенко часи свого прем'єрства.

«Тому не гнівіть Бога, вам ще й так повезло. Не гнівіть Бога, що ви мало працюєте. Два роки по українським міркам для прем’єра – це вже безкінечність», - зазначив лідер «Нашої України».

Всю цю репліку Янукович дивився на нього з кам’яною усмішкою.

«І ще що я вам хотів сказати, як професору, інфляція – починаючи з 1993 року до 2000 року мала тільки одну природу. Я думаю, це ми прекрасно знаємо, - це дефіцит бюджету. Це єдина причина, яка підкошувала стабільність і монетарну здатність українських грошей», - заглибився в економічну тематику Віктор Ющенко.

Він попросив Януковича залишити у спокої Національний банк, бо й йому «колись доведеться оцінити те, що зробила ця установа для його вотчини».

А далі пішов великий накат на уряд Януковича. Ющенко не погодився з «українським економічним чудом» Януковича, зокрема зростанням ВВП на 13,4%. «Але скільки від того чуда отримав український бюджет? 1,8%. То куди ж дівається різниця».

«Ви сказали, що збираєтеся бути президентом багатих людей. А дві третини моєї нації - це бідні люди, які знаходяться за межею бідності. Куди ж іде ця різниця між 13,4% і 1,8%?»

ВНУТРІШНЯ ПОЛІТИКА

Ющенко розпочав виступ по внутрішній політиці.

При цьому Ющенко запропонував опоненту говорити першим, однак ведучий жорстко захищав регламент.

«Нинішня влада, як відомо, корумпована і контрольована олігархами. Так вважають 90% громадян, опитаних незалежними соціологами. І тут є і моя позиція. По рейтингу найбільш корумпованих держав Україна знаходиться поряд з Гватемалою і Суданом. Якщо в когось не болить серце від такої статистики, я можу тільки дивуватися. Держава байдужа до своїх громадян. Внутрішня політика нинішньої влади деструктивна і небезпечна», - сказав він.

«Влада діє проти миру, спокою, стабільності в Україні. Головний її принцип - поділяй і владарюй. І тому вона пробує успішно ділити українців на східняків і західників, ділить за мовою, релігією».

А далі Ющенко звернув на ту лінію, яку обкатав протягом багатьох місяців зустрічей з українцями в регіонах.

«Чому Путін не звертається до свої співвітчизників «восточние россіянє» і «западниє россіяне», а вживає одне просте слово «россіяне», незалежно чи мова йде про Мордву, Якутію, Чечню чи будь-яку іншу національну меншину?», - запитав Ющенко.

«Я пригадую, як президент Кваснєвський зранку до вечора твердить одне: поляк єден».

«Чому ж нас влада робить різними? Вона робить це з єдиною метою: якщо ти успішно не поділиш Україну, якщо ти уважно не вивчиш ту карту, яку поширює мій опонент, ця влада - про три сорти українців - і ролики крутить починаючи від Донбасу до Західної України... Щоб цей туман, ця дурниця запала в голову моєму народу», - продовжував лідер «Нашої України».

«Але зло завжди обернеться злом, до того, хто його творить», - попередив Ющенко.

«Українську націю не розділить ні мова, ні історія, ні інтеграція, ні релігія», - додав він.

«Правда ходить обома берегами Дніпра. 31 жовтня українська громада довела: Україна – це єдина держава, це єдиний народ, і кандидатів своїх вони підтримують як на Сході, так і на Заході», - вважає Ющенко.

Він попередив про наслідки розколу нації, зокрема економічні.

«Коли ми розділені, влада може вкрасти в нас за одну ніч «Криворіжсталь», де різниця між кращою і гіршою ціною складає 5 мільярдів. І ми будемо слухати 12 місяців байки цього уряду, який говорить, що немає 2,5 мільярда на соціальні виплати, що не можна підняти мінімальну зарплату», - зазначив він.

Ющенко знову повернувся до теми корупції, зазначивши, що якщо ще декілька років так триватиме, то Україна обжене навіть Гондурас, який зараз лідирує в цій позиції. І ще раз наголосив, що для зміни внутрішнього життя України потрібна зміна влади.

Янукович

«Що стосується внутрішньої політики – її треба змінювати, а для цього змінювати якість влади, тобто робити владу новою. Ми будемо робити це поступово. Треба зробити так, щоб влада працювала на суспільство».

Він поставив риторичне запитання: «Так хто ж таки працював всі роки незалежності при цій владі, пане Ющенко? Ви працювали у Нацбанку, в уряді».

Янукович заявив, що недовіра до влади – це наслідок дій Ющенка за його роботи на державних посадах. «Якщо подивитись на недовіру до уряду – це ви зробили, шановний пане Ющенко. Я був по селам… я завжди думаю - коли ви нахапаються, коли вони подумають про державу і український народ?»

«Я впевнений, що ви – збанкрутілі урядовці, які хочуть повернутися до влади. Народ вам цього не дозволить зробити – бо народ ніколи не повернеться до тих принизливих часів».

«Коли ви кажете, що ви опозиціонер – це визиває сміх… Опозиціонери – це комуністи, це Вітренко і так далі», - додав Янукович.

Він заявив, що коли Ющенко працював головою уряду, запозичення брали під 18%, уряд Кінаха брав під 11,8%, а «мій уряд взяв запозичення під 5,3% на 7 років».

«І ми не підняли зовнішні борги, а ви підняли зовнішні борги – ви звикли… Поставили за мету дурити суспільство і при цьому ще поминаєте про Бога!»

«Ви збанкрутілі урядовці, збанкрутіла влада, а не опозиція. Завдяки вашій політиці Україна стала бідною», - заявив Янукович.

Янукович вирішив «трошки запам’ятати» Ющенку про те, кому його уряд продав ОБЛЕНЕРГО.

«Коли ви поїхали в Лондон і продали іноземним покупцям і поставили країну у залежність», - заявив Янукович.

«Не беріть гріх на душу, говоріть правду - ми добре все пам’ятаємо, коли були відключення електроенергії, коли не було світла… Коли ви кажете, що ви патріоти, навпаки, ви - не патріоти. Ви поставили державу у залежність!»

ЗАКЛЮЧНЕ СЛОВО

Ющенко

«Не за горами 21 листопада. Власне уже сьогодні в українську домівку стукає цей день і постає одне просте і коротке запитання: яку ти особисто Україну обираєш?

У нас з вами є варіанти лише двох відповідей. Або я обираю Україну таку, яка вона є, як мій опонент говорить, що ріки повні молока, що в нас нема безробіття, що у нас достойна зарплата, що у нас немає 5 мільйонів українців за кордоном... Бідна, безправна, знедолена країна. Країна, у якій двом третинам нації не доступні медицина, освіта. Країна, у якої корумпована влада. Це один вибір.

З іншої сторони, ми можемо обрати Україну демократичну з вільною, я хочу підкреслити, заможною людиною.

Іншими словами ми можемо жити або «по понятіям», або вільно і демократично. Рано чи пізно будь-яка нація дає відповідь на цей виклик. Я переконаний, що 21 листопада моя нація буде мужньою, мудрою і дасть правильну відповідь.

Україна для нас не ділиться на Схід та Захід по мові і по церкві. Україна не ділиться на політичні кольори. Є влада, і є народ, який знаходиться до влади в опозиції. Є злодії і чесні люди. Я дуже хочу, щоб 21 листопада чесні люди як раз були в купі.

Я радий бачити біля себе Олександра Мороза, Анатолія Кінаха, я радий бачити приплив потужних дружніх центриських сил українського парламенту, я радий підтримці братів Кличків, я радий чути голос підтримки простих комуністів, я це чую в кожній області.

Я знаю, що у вас болить, дорогі громадяни, я знаю, що хоче моя країна. Ми знаємо, що робити.

Мною сформована стратегія для України, яка буде представлена урядом у парламенті України. Сформована, я вже говорив про це, програма перших ста днів роботи президента. Нам потрібна демократична Україна і чесна влада.

Я хочу, щоб сьогоднішні дебати принаймні мали хоча б один результат. Кожен із тих, хто сьогодні мав можливість стати сильнішим... Це стосується особливо мужчин, яких я прошу підняти голову, розправити плечі, і запитати себе: чи ми козацького роду, хлопці!

Щоб кожний пам’ятав 21 листопада одну заповідь, одинадцяту - написану чи не написану - на скрижалях Мойсея: «Не бійся!»

Піди на вибори! Голосуй і захищай свій голос від банди, яка називається українською владою!

Щоб кожен з нас після сьогоднішніх дебатів зрозумів, доля України, друзі, знаходиться лише в наших руках. Вона не виписується, ця перспектива, в тюрмах чи інших місцях.

Без вас вибори не відбудуться, ви є - унікальний учасник, кожний, цих виборів».

На при кінці Ющенко розповів анекдот.

«В одному літаку за кермо сіли сліпий командир і штурман. Вони включили двигун, тумблери. Літак гуде, мчиться по льотній смузі. Налякані пасажири дивляться в ілюмінатор, а там бетонна стіна в кінці аеропорту. До неї залишається 500 метрів, 400, 300, 200. І тут люди в салоні літака закричали. На цей крик сліпий командир потягнув на себе штурвал, і літак полетів. Тоді ж, коли усі заспокоїлись, в повній тиші сліпий каже: «Слухай, колись люди не закричать, і ми все-таки вріжмось у ту стіну», - розповів Ющенко.

«Шановні мої виборці, давайте не чекати, коли ми вріжмось в ту стіну. Давайте міняти сліпих командирів».

ЗАКЛЮЧНЕ СЛОВО

Янукович

«Дорогі друзі, шановні телеглядачі. Я заключне слово буду казати російською мовою.

Я в большой политике неполных два года. Господин Ющенко в большой политике с 1993 года – 11 лет. Вы имеете возможность сравнить: что сделал я за два года и что сделал господин Ющенко за 11 лет. Вы, наверное, убедились, что кампания моего оппонента была построена на вранье, на сплошной лжи, на неправде и запугивании.

Украина видела много вранья и лгунов за все годы независимости. Но она никогда не видела попытки на вранье захватить власть. И мы должны быть готовы, что нам будут продолжать подавать (пауза, дивиться на аркуш) такую информацию.

Я еще не во всем разобрался за эти два года в правительстве. Но я разберусь и сделаю все, чтобы исправить все те ошибки, которые были допущены за все годы независимости.

Я это вам обещал и я это сделаю.

Я отвечу на каждое ваше письмо, которое я от вас получил – к сожалению, их очень много. Я бы хотел сказать вам, пан Ющенко: для вас любая власть преступна, если она не принадлежит вам лично.

Я знаю, что та ложь, которой вы все время практически апеллировали, все эти два года, с тех пор как ушли с власти – она очень легко разбивается.

Почему вы не рассказываете о своих «подвигах» в кавычках? Почему вы не рассказываете о деньгах остарбайтеров, которые вместе с вашими партнерами ушли неизвестно куда с «Градобанка»? Эти люди уже сидят!

Почему вы не рассказываете о своих партнерах, с которыми вы перегоняли золотовалютные резервы на Кипр и принесли убытки более 20 миллиардов?

У цей момент Ющенко намагається перервати Януковича:

Виктор Федорович, о чем вы говорите?!

- Ну да, ну это тоже. Все это есть олицетворение той части власти, которая по настоящему является преступной. И ваша подруга Тимошенко, которая находится в международном розыске.

Для меня всегда были авторитетом те люди, с которыми я прожил всю свою жизнь. Те, которые были рядом со мной. Моя семья, моя жена, с которой я прожил 32 года, мои друзья. И те люди, с которыми я работал. Это моя опора. Поэтому они четко представляют, что все что вы говорили обо мне – это просто наглая ложь.

Я как верующий человек – а вы часто говорите о морали – я часто обращался к Богу, чтобы Бог простил вас за ваш грех. И я еще списывал, что вы, возможно, в болезненном состоянии, и ваши эмоции, как вы сказали, вами руководят. И я бы хотел – очень бы хотел – чтобы вы по-человечески меня поняли.

Я получил благословение старцев на Афоне, в Иерусалиме, и здесь на Украине. И без благословения я бы не пошел в президенты. Я почувствовал поддержку людей.

Новая власть уже пришла, Виктор Андреевич! Вы это просто не заметили. И она уже начала работать. И надо понимать, что она уже не уйдет. И нет способа ее выдавить!

И я абсолютно уверен, что будущее у нас – это нелегкая прогулка. И мы знаем, что трудиться надо круглосуточно. И мы трудились. И все простые люди знают, что только своим трудом можно заработать свое будущее. И я верю в нашу общую победу. И я верю, что Украина победит».

(По материалам «Украинской правды»)


Версия для печати  Версия для печати

16 Ноября 2004 08:29


 

 

Генпрокурор Луценко каже, що 31 травня врятував ціле місто. На яку нагороду він, на Вашу думку, за цей вчинок заслуговує?

Запрошення на чергове засідання РНБО України (6)

Обрання членом РНБО врятованого їм міста (16)

Дострокового присудження звання Генпрокурор-лейтенанта (22)

Повного зібрання підручників юридичного вишу (81)

Червоного диплома юриста з золотими літерами (9)

Медалі «Рятівник Третього Тисячоліття» (159)

Урочистого рукостискання від Зеленського (64)

Введите, пожалуйста, цифры с рисунка: